ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (μπάσκετ ανδρών)                                                                              27/08/15

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (μπάσκετ γυναικών)

 

ΠΡΟΣ:  1. κ. Γιάννη Σταθόπουλο, Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής

                 2. κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ, Πρόεδρο ΠΑΟΔΑΠ

ΚΟΙΝ. : 1. Δημοτικοί Σύμβουλοι

                 2. Μέλη ΔΣ ΠΑΟΔΑΠ

 

ΘΕΜΑ:  Έγκριση ωρών χρήσης του κλειστού γηπέδου Κοντοπεύκου την αγωνιστική περίοδο 2015-16

 

Συννημένα: 1. Πίνακας  1 – Βασικό πρόγραμμα προπονήσεων

2. Πίνακας  2 – Πρόγραμμα με εντός έδρας αγώνες

3. Βεβαίωση ΕΣΚΑ περί διαγραφής του ΑΟ Πήγασος

 

                      Κε  Δήμαρχε,

                      Κε  Πρόεδρε του ΠΑΟΔΑΠ

 

Α.       Με την παρούσα  σας υποβάλλουμε και επίσημα την πρότασή μας για την κατανομή των ωρών χρήσης του κλειστού γηπέδου Κοντοπεύκου και παρακαλούμε για την έγκρισή της το συντομότερο δυνατόν, ήτοι μέχρι 04/09/15, δηλαδή μια τουλάχιστον εβδομάδα πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Όπως θα διαπιστώσετε στους συνημμένους δύο πίνακες  (Πίνακας 1 – Βασικό πρόγραμμα Προπονήσεων και Πίνακας 2 – Πρόγραμμα με εντός έδρας αγώνες) η πρότασή μας είναι κατ’ ουσίαν η ίδια με την περυσινή, με ελάχιστες τροποποιήσεις , οι οποίες οφείλονται, κατά κύριο, λόγο, στο γεγονός της ανόδου της γυναικείας ομάδας του ΓΣΑΠ στην Α2 Εθνική Κατηγορία (βάσει κανονισμού της ΕΟΚ οι αγώνες της Α2 διεξάγονται κάθε Κυριακή στις 12.00 την μεσημβρία), αλλά και στο γεγονός ότι η ΕΣΚΑ  άλλαξε την μέρα διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος Νεανίδων από Κυριακή σε Δευτέρα . Σας υπενθυμίζουμε δε την θέση μας όσον αφορά την περυσινή σας απόφαση (456/14), η οποία έχει ως εξής :

Αποδεχόμαστε προσωρινά αυτήν την απόφαση, αλλά θα επιδιώξουμε το νέο ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ να εξετάσει ενδελεχώς όλα τα κριτήρια που είναι αναγκαία ώστε ένα σωματείο να  ονομαστεί αθλητικό (αριθμός αθλητών, αριθμός τμημάτων, συμμετοχή στα πρωταθλήματα, συμμόρφωση με τον αθλητικό νόμο ,κ.α.), έτσι ώστε να καθίσει “ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”.

(βλ. την κοινή ανακοίνωση των Αθλητικών Σωματείων της 14/09/14).

Σύμφωνα με την θέση μας αυτή σας παραθέτουμε την κατωτέρω ανάλυση:

 

Β.   Κριτήρια κατανομής των ωρών  μεταξύ των αθλητικών σωματείων

      

1.  Κριτήριο πρώτο: Η συμμόρφωση με τον αθλητικό νόμο

Δηλαδή η δράση και λειτουργία των αθλητικών σωματείων πρέπει να είναι σύμφωνη με τον ισχύοντα Νόμο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ( Ν.2725/99), ιδιαίτερα δε με τα κάτωθι άρθρα :

Άρθρο 1 , Έννοια – Σκοπός

     “Αθλητικό σωματείο είναι κατά τις διατάξεις του άρθρου 78 και επόμενα του Αστικού Κώδικα ένωση φυσικών προσώπων που έχει ως κύριο σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών της για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες”.

 Άρθρο 3, παρ.2

      “….οι εν ενεργεία προπονητές του οικείου κλάδου άθλησης δεν επιτρέπεται να είναι μέλη αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης”.

 Άρθρο 8, παρ.5

      “Όπου εφεξής στον παρόντα νόμο αναφέρεται αθλητικό σωματείο νοείται το σωματείο που έχει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση”.

 

                   Πώς εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα το κριτήριο αυτό ;

 

α) Την περίοδο 2012-13  παραχωρήθηκαν στο σωματείο ΑΟ Πήγασος 3,5 ώρες/εβδομάδα στο γήπεδο Κοντοπεύκου, ενώ δεν διέθετε την κατά τον Νόμο ειδική αθλητική αναγνώριση (άρα κατά το άρθρο 8, παρ.5 δεν νοούνταν ως  “αθλητικό” σωματείο).Η πράξη αυτή της τότε διοίκησης του ΠΑΟΔΑΠ καταγγέλθηκε από εμάς ως αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική.

Αλλά το σκάνδαλο ήτο ακόμα μεγαλύτερο,  αφού ο Α.Ο. Πήγασος στις 27/02/13 διεγράφη από τις τάξεις της ΕΣΚΑ (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής) διότι, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο (επισυνάπτεται), δεν είχε λάβει μέρος στα πρωταθλήματα για δύο αγωνιστικές περιόδους (2011-12 και 2012-13).Δηλαδή την στιγμή που εδώ και χρόνια ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ότι δεν μας χωράει το γήπεδο και ζητάμε νυχθημερόν προπονητήριο, οι τότε δημοτικές αρχές διέθεσαν την περίοδο 2012-13 140 ώρες( 3,5ώρες x 4 εβδ. x 10 μήνες )  του γηπέδου Κοντοπεύκου σε ένα σωματείο που δεν υπήρχε στον αγωνιστικό χάρτη του μπάσκετ και μάλιστα διαγράφτηκε από την αντίστοιχη ένωση!

β) Την επόμενη περίοδο 2013-14 η τότε διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ προχώρησε ακόμα παραπέρα. Ωσάν να επιβράβευε την μη σύννομη δράση και λειτουργία του ΑΟ Πήγασος, αύξησε τις παραχωρούμενες ώρες στο γήπεδο Κοντοπεύκου από 3,5 σε 8(!), εν μέσω μάλιστα διαμαρτυριών του σωματείου αυτού ότι αδικείτο!

Οι σπαταλημένες ώρες από 140 έγιναν 320! (8 ώρες x 4εβδομάδες x 10 μήνες)

Να σημειωθεί δε ότι προς επίτευξη του στόχου της διάθεσης των 320 ωρών στο σωματείο αυτό(φυσικά παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας) και με την εκφρασθείσα ιδιοκτησιακή αντίληψη ορισμένων του τότε ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ ότι τα γήπεδα «είναι δικά μας και τα δίνουμε όπου θέλουμε» – αντίληψη που ενδεχομένως να ενδημεί και σε ορισμένους της σημερινής διοίκησης – χρειάστηκε να περικοπούν ώρες και από την ΚΑΠ και από τον ΓΣΑΠ,  να παραταθούν οι ώρες λειτουργίας των τμημάτων μας μέχρι τα μεσάνυχτα με σημαντική επιβάρυνση των λειτουργικών δαπανών του γυμναστηρίου (φύλακες, φώτα, κλιματισμός) και να περικοπούν οι ώρες άλλων μη σωματειακών αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως των παλαιμάχων αθλητών και αθλητριών του μπάσκετ ή του εργασιακού πρωταθλήματος του ΕΚΑ, αλλά και τμημάτων του ΠΑΟΔΑΠ.

Παρένθεση:  Από την άποψη αυτή, οι εκφρασμένες προθέσεις ορισμένων της σημερινής διοίκησης ότι εμείς, δηλαδή η ΚΑΠ και ο ΓΣΑΠ, πρέπει να υποστούμε και άλλες περικοπές ωρών για να δοθούν ώρες σε τέτοιες δραστηριότητες, είναι φανερό ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο παραλήπτη!

             γ) Η περίοδος 2014-15(σημερινή Δημοτική Αρχή)

                Μετά τα ανωτέρω ήταν λογικό να ζητήσουμε από την Νέα Δημοτική Αρχή να αρθούν οι σε

βάρος μας αδικίες, πράγμα όμως που δεν συνέβη, αφού, κάτω από την  πίεση των φωνασκιών των παραγόντων του ΑΟ Πήγασος, τελικά του δόθηκαν  στο γήπεδο Κοντοπεύκου 6 ώρες και 45’ προπονητικών ωρών ανά εβδομάδα (270 ώρες σ όλη την περίοδο)!

        

             δ) Η περίοδος 2015-2016

Ο  ΑΟ Πήγασος με αίτηση του στις 10/07/15, η οποία δημοσιεύτηκε και σε τοπική ιστοσελίδα, ανάμεσα σε οιμωγές περί αδικημένου σωματείου και έμμεσες απειλές, ανακοίνωσε ότι :

“Το σωματείο μας έχει ήδη λάβει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Ν.2725/99) (σ.σ.- καλώς τονε κι άς άργησε) και έτσι  «ακυρώθηκε» και το τελευταίο προσχηματικό επιχείρημα όσων το επικαλούνταν αδιάκοπα, μονότονα, αλλά και αλυσιτελώς…”.

                      Δηλαδή μας λένε με απύθμενο θράσος ότι η νομιμότητα είναι πρόσχημα(!) και ότι “τζάμπα διαμαρτυρόσαστε τόσον καιρό, εμείς κάναμε το δικό μας και χωρίς να έχουμε συμμορφωθεί με τον αθλητικό νόμο”(!). Με την απόκτηση όμως αυτής της ιδιότητας, ο ΑΟ Πήγασος επιβεβαιώνει ο ίδιος τις καταγγελίες μας για παράνομη και αυθαίρετη παραχώρηση ωρών χρήσης τα τελευταία τρία χρόνια. Η ζημιά όμως που έγινε σε βάρος όλων των υπόλοιπων νόμιμων αθλητικών σωματείων και κυρίως σε βάρος της αθλούμενης νεολαίας της πόλης  πως θα αποκατασταθεί ; Ο χρόνος των 140+320+270 = 730 ωρών του γηπέδου Κοντοπεύκου που παράνομα διατέθηκαν την τελευταία τριετία στον ΑΟ Πήγασος πως θα αναπληρωθεί;

 

2. Κριτήρια αριθμού αθλουμένων, τμημάτων και αγώνων εντός έδρας

 

Επισυνάπτουμε τον κατωτέρω πίνακα στον οποίο φαίνεται η σύγκριση των κριτηρίων αυτών, σε σχέση με τις παραχωρηθείσες στα σωματεία ώρες χρήσης του γηπέδου Κοντοπεύκου την περίοδο 2014-15.

 

                ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΡΩΝ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ

Ώρες ανά εβδομάδα

Ποσοστό  %

Αριθμός Αθλητών*

Ποσοστό %

Αριθμός Τμημάτων αγωνιστικών και Ακαδημίες

Ποσοστό %

Αριθμός Αγώνων εντός έδρας*

Ποσοστό %

ΚΑΠ37h   20’

53,2%

411

73,8

10

55,6

74

59,2

ΓΣΑΠ26h   10’

37,2%

114

20,5

7

38,9

47

37,6

Πήγασος6h     45’

9,6%

32

5,7

1

5,5

4**

3,2

Σύνολο70h   15’

100%

557

100

18

100

125

100

* Τα στοιχεία από τα επίσημα αρχεία της ΕΟΚ και της ΕΣΚΑ

** Η ΕΟΚ έκανε αποδεκτή την αίτηση επανεγγραφής του ΑΟ Πήγασος υπό την αίρεση της συμμετοχής του σε αγώνες

 

Το συμπέρασμα είναι καταλυτικό:

 

Σε ένα σωματείο της πόλης στο οποίο αθλείται το 5,7% του συνολικού αριθμού των αθλουμένων στην Καλαθοσφαίριση, λειτουργεί το 5,5%  του συνολικού αριθμού  των αγωνιστικών τμημάτων  (μόλις ένα στα 18) και έδωσε το 3,2% του συνολικού αριθμού των εντός έδρας αγώνων, του παραχωρήθηκαν το 9,6% των συνολικά διατιθέμενων ωρών!

ΓΙΑΤΙ;;;

 

Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή οδηγήθηκε στις περυσινές αποφάσεις της με βάση το προϋπάρχον ΑΔΙΚΟ πρόγραμμα και ελλείψει ικανού χρόνου και συγκεκριμένων στοιχείων υπέκυψε στις θρασείες φωνασκίες τους. Για αυτό και δεν θεωρούμε ότι φέρει την βασική ευθύνη.

Σήμερα όμως, η Δημοτική Αρχή και γνωρίζει και έχει συγκεκριμένα στοιχεία για να κρίνει, ο δε χρόνος που έχει διαρρεύσει είναι αρκετός.

 

      Την καλούμε λοιπόν:

Πρώτον:        Να εγκρίνει το υποβληθέν πρόγραμμα ως έχει, χωρίς περικοπές, διότι και αυτό το         πρόγραμμα είναι ουσιωδώς ανεπαρκές για τους αθλητές/τριές μας και τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Δεύτερον:    Να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ  το νέο  προπονητήριο – ο Δήμαρχος το έχει χαρακτηρίσει ως “προσωπικό του στοίχημα”. Θα προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια για να το κερδίσει.

Τρίτον :        Υπενθυμίζουμε, σε όσους ίσως την έχουν ξεχάσει,  την δέσμευση της δημοτικής παράταξης ΝΙΚΗ στο προεκλογικό της πρόγραμμα, όπου αναφέρεται : “Ενισχύουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στηρίζουμε το μαζικό αθλητισμό για όλες τις ηλικίες δίχως αποκλεισμούς, με τη δημιουργία νέων απαραίτητων υποδομών”.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν επιτέλους ότι η Αγία Παρασκευή, όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές της, ευρίσκεται  σε αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τις ανάγκες.  Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά της πόλης που ή δεν αθλούνται ή στρέφονται σε γειτονικούς δήμους (Χολαργός, Χαλάνδρι, Γέρακας). Όσοι έχουν στις καλές, κατά τα άλλα, προθέσεις τους να προωθήσουν και άλλες μορφές αθλητισμού στις σημερινές υπερκορεσμένες  αθλητικές εγκαταστάσεις, καλό θα είναι να ξεκινήσουν την προσφορά τους στον αθλητισμό της πόλης με την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της Δημοτικής Αρχής για “την δημιουργία νέων απαραίτητων υποδομών”.

Διότι η ιεράρχηση των αναγκών πάντα ξεκινάει από την νέα γενιά.

Κι όταν και αν καλύψουμε τις ανάγκες της, τότε να σκεφτούμε και για  άλλες τυχόν περιπτώσεις (παλαίμαχους, δημότες γενικώς, κάτοικοι μη δημότες κλπ. κλπ.).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

                                Σήμερα στην Αγία Παρασκευή, στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης αθλούνται περισσότερα παιδιά, απ’ όσα αθλούνται και στα δυο άλλα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα μαζί (ποδόσφαιρο και βόλεϊ). Η Αγία Παρασκευή μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως πόλη “μπασκετομάνα”.   Σε ποιο ποσοστό αυτή η επιτυχία οφείλεται στα δύο σωματεία ΚΑΠ και ΓΣΑΠ αυτό μπορεί να το κρίνει οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος. Δεν θα το πούμε εμείς.

Εμείς εκείνο που μπορούμε και έχουμε κάθε ηθικό δικαίωμα να κρίνουμε είναι την συνεισφορά του ΑΟ Πήγασος σε αυτήν την “κοσμογονία”.

Είναι ελάχιστη έως μηδενική από πλευράς αριθμών.

Από το 2007 που ιδρύθηκε μέχρι και την περίοδο 2014-15 έχει εκδώσει 32 αθλητικά δελτία, δηλαδή κατά μέσο όρο προσέλκυσε τέσσερα παιδιά (και μόνον αγόρια) ανά έτος στα οκτώ χρόνια της ύπαρξής του.

Αλλά το κύριο πρόβλημα δεν είναι οι αριθμοί. Ο ΑΟ Πήγασος με την συνολική δράση και συμπεριφορά του έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στον αθλητισμό της πόλης. Απαριθμούμε τις δυο κυριότερες:

α. Λόγω της συμπεριφοράς του, έχει βάλει σε δοκιμασία στις σχέσεις των αθλητικών σωματείων  με τους Συλλόγους Γονέων όλης της πόλης – με αποτέλεσμα οι μεν αθλητικοί χώροι των σχολείων να είναι απροσπέλαστοι, η δε ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού να κινείται σε ασύμπτωτη πορεία με τον ερασιτεχνικό.

β. Έχει επιφέρει ρήγμα, αχρείαστο και μη αναγκαίο, στις τάξεις των φιλάθλων γονέων της πόλης. Η απόφαση των ιδρυτικών μελών του να ασχοληθούν με τα αθλήματα ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, αθλήματα στα οποία δρουν από δεκαετίες μαζικά αθλητικά σωματεία της πόλης, εκ των πραγμάτων δημιουργεί συνθήκες έχθρας και αντιπαλότητας. Διότι με ποια επιχειρήματα ο ΑΟ Πήγασος θα προσελκύσει παιδιά στις τάξεις του αν όχι με εξωαγωνιστικού χαρακτήρα επιχειρήματα που θα στρέφονται κατά των ιστορικών σωματείων; Τι θα πει σε έναν γονέα μικρού παιδιού που θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ; Για ποιο λόγο να μην μάθει το άθλημα στην ΚΑΠ  ή στον ΓΣΑΠ και πρέπει οπωσδήποτε να το μάθει στον ΑΟ Πήγασος;

Από όλα τα παραπάνω  είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια του ΑΟ Πήγασος από το 2007 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα να προσεταιριστεί ικανό αριθμό παιδιών που να θέλουν να αθληθούν στην καλαθοσφαίριση δεν υπήρξε μόνο “προσχηματική και μονότονη” αλλά κυρίως αλυσιτελής. Ο μόνος τρόπος για να πάψει η δική του αδιέξοδη προσπάθεια και η δική μας ταλαιπωρία είναι η συνεργασία μαζί μας. Αν υπάρχει καλή θέληση θα εξευρεθεί λύση.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή και το ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ να μην υποκύψει σε άλλες σκοπιμότητες και να θέσει υπεράνω όλων την απρόσκοπτη ανάπτυξη του αθλητισμού της πόλης.

 

 

Ο πρόεδρος της ΚΑΠ                                                                               O πρόεδρος του ΓΣΑΠ

Γ. Οικονόμου                                                                                             Γ.   Καράμπελας